Poznajcie przepis mojej Babci na najlepszą ćwikłę z buraczków do słoików!
Domowa ćwikła to doskonały dodatek do pasztetów, pieczonych mięs oraz wędlin. Ćwikła przygotowana w domu smakuje o niebo lepiej niż ta zakupiona w sklepie, ponieważ dokładnie wiemy co się w niej znajduje. Domowa ćwikła nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków, a więc wiemy co jemy i co mamy na talerzu. Jeśli szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na domową ćwikłę, zachęcam do wykorzystania receptury mojej babci.
DOMOWA ĆWIKŁA PRZEPIS
Składniki
- 5 kg czerwonych buraczków
- 1 słoiczek chrzanu tartego na kwasku cytrynowym
- 1/2 szklanki octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
Przygotowanie
1. Buraczki umyć i zagotować do miękkości.
2. Następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
3. Po ostygnięciu buraczki oczyścić ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich otworach.
4. Do startych buraczków dodać chrzan i przyprawić do smaku solą, cukrem i octem. Dokładnie wymieszać.
5. Tak przygotowaną ćwikłę przełożyć do wyparzonych słoików.
6. Zakręcić zakrętki i włożyć do garnka z wodą. Zagotować i pasteryzować przez ok. 30 minut.
7. Następnie kładziemy „do góry nogami” do czasu wystygnięcia.
koniecznie do zrobienia !
Na 5kg buraków tylko słoik chrzanu? Ja bym dał ze 3kg chrzanu. Dopiero wtedy czuć, ż eto ćwikła.
Kwestia podniebienia 🙂 Moja rodzinka lubi delikatniejszą, szczególnie dzieciaki.