Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe ciasteczka z marmoladą, które robiła moja babcia, później mama, a teraz ja. Ciastka są bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia w lodówce przed pieczeniem, są kruchutkie, maślane i co najważniejsze szybko znikają z talerza. Doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska do filiżanki kawy, lub do pracy czy szkoły. Smakuję wyśmienicie, a dodatkowo zaspokoją apetyt na słodkie.
DOMOWE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Składniki
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła (temp. pokojowa)
- 1 żółtko
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- kilka łyżek marmolady
Przygotowanie
1. Masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i szczyptę soli. Zmiksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy.
2. Następnie dodaj cukier wanilinowy i żółtko. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.
3. Kolejno dodaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i ponownie całość wymieszaj do połączenia.
4. Z powstałego ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszcz i na środku zrób wgłębienie, do którego nałóż odrobinę marmolady.
5. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 13-15 minut do zarumienienia.
6. Po upieczeniu i ostudzeniu, posyp cukrem pudrem.