Zapraszam na przepis na pyszne domowe pieczywo. Swój piękny zielony kolor zawdzięcza świeżemu szpinakowi, którego w ogóle nie czuć w chlebie.
Domowy chleb ze szpinakiem jest miękki w środku, a chrupiący na zewnątrz. Poza tym bardzo szybko się go robi, ponieważ do jego przygotowania nie potrzebujemy drożdży, a tym samym nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie. Polecam wypróbować jako odmianę dla tradycyjnego pieczywa.
CHLEB ZE SZPINAKIEM PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 350 g
- świeży szpinak – 150 g
- mleko – 180 ml
- cukier – 1 łyżka
- ocet – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
- cukier – 1 łyżeczka
Przygotowanie
1. Do miski wrzucić szpinak, dodać mleko, cukier, ocet i sól. Całość zblendować na papkę.
2. Następnie do powstałej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie wymieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
3. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 20×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez 35 minut do tzw. suchego patyczka.