Drobiowe kotleciki szu szu to nic innego jak nieduże kąski z kurczaka smażone w pysznej i aromatycznej marynacie. Idealne na danie obiadowe, które można podać z ziemniakami, frytkami lub jako samodzielna przekąska z ulubionym sosem.
Kotleciki szu szu z tego przepisu są bardzo soczyste i mięciutkie. Na pewno posmakują całej rodzinie. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kotleciki szu szu, czyli niezwykle smaczne, soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka.
DROBIOWE KOTLECIKI SZU SZU – PRZEPIS
Składniki
- filet z kurczaka – 500 g
- żółtka jajek – 2 szt.
- gęsty jogurt naturalny – 2 łyżki
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- oliwa – 1 łyżka
- papryka słodka – 1 łyżeczka
- czosnek – 2 ząbki
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz – 1/2 łyżeczki
- olej do smażenia
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć i oczyścić. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
2. W misce umieścić jogurt, żółtka, mąkę ziemniaczaną, olej, paprykę słodką, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać do połączenia składników.
3. W przygotowanej marynacie obtoczyć kotleciki.
4. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, do zarumienienia.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.