Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja do upieczenia w lato i nie tylko. Przepis jest banalnie prosty, a ciasto wychodzi bardzo puszyste i delikatne. Smakiem oczaruje każdego łasucha. Ciasto można przygotować również z innymi owocami np. malinami, truskawkami, porzeczkami czy jagodami. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i szybki deser do kawy, ciasto z borówkami sprawdzi się idealnie.
EKSPRESOWE CIASTO Z BORÓWKAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 40 min. | Liczba porcji: tortownica 18 cm
Składniki
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g borówek (można użyć innych owoców)
- cukier puder do posypania
Dodatkowo
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia borówek
Przygotowanie
1. Borówki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obtocz je w mace ziemniaczanej – dzięki temu owoce nie opadną na dno ciasta.
2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz dodaj całe jajka, cukier i cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub łyżki.
3. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj borówki.
4. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut, do tzw suchego patyczka.
5. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto posyp cukrem pudrem.