Fale Dunaju to przepyszne ciasto z jabłkami, delikatnym kremem śmietankowym i czekoladową polewą. Wypiek ten nie tylko obłędnie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole. Doskonale sprawdzi się na imprezę, święta czy spotkanie z bliskimi. Przepis na ciasto fale Dunaju jest bardzo łatwy i nikomu nie powinien sprawić problemu.
CIASTO FALE DUNAJU PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 5 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo
- 4 jabłka
- wiórki kokosowe (opcjonalnie do dekoracji)
Przygotowanie
Ciasto
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
- Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy żółtka. Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Ubite białka dodajemy do ciasta i całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do połączenia.
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy cynamon i kakao. Mieszamy.
- Do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia przekładamy jasną masę, a na nią wykładamy masę z kakao.
- Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wciskamy delikatnie w ciasto.
- Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masa
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem wymieszanym z śmietan-fixem na puszystą masę. Krem wykładamy na ciasto.
Polewa czekoladowa
- W kąpieli wodnej łączymy ze sobą śmietankę i czekoladę.
- Polewą polewamy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi do dekoracji i całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.