Francuskie łódeczki z ciasta francuskiego to świetna przekąska na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się na rodzinne imprezy, domówki i inne tego typu okazje.
Idealnie sprawdzą się również w przypadku niezapowiedzianych gości, ponieważ robi się je bardzo szybko. W naszym domu nie raz ratowały sytuację, kiedy nie miałam czasu na przygotowanie czegoś bardziej pracochłonnego.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. Na pewno będzie zadowoleni!
PRZEPIS NA FRANCUSKIE ŁÓDECZKI
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 duża cebula
- 500 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- ketchup
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy na patelnię z odrobiną masła i podsmażamy na złoty kolor.
- Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię z duszącą się cebulą, dusimy do momentu aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Na blacie rozkładamy ciasto francuskie, dzielimy na prostokąty. Każdy z nich smarujemy ketchupem a następnie nakładamy porcję przygotowanego farszu.
- Dwa najbliższe brzegi prostokąta zlepiamy ze sobą, tworząc łódeczki. Następnie przekładamy je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i posypujemy żółtym serem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra dół.