Gruszkowa delicja to propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i co ważne bardzo łatwe w przygotowaniu.
Przepis na ciasto gruszkowa delicja jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i gwarantujemy, że ciasto się uda i będzie smakować. Gruszkowa delicja oprócz rewelacyjnego smaku równie pięknie prezentuje się na stole, dlatego, jeśli organizujesz spotkanie rodzinnie i chcesz przygotować coś słodkiego do kawy, gruszkowa delicja sprawdzi się idealnie.
GRUSZKOWA DELICJA PRZEPIS
Składniki
- 18 herbatników kakaowych
- 12 okrągłych biszkoptów
- 2 gruszki
- 500 ml mleka
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 budyń śmietankowy
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka gruszkowa/agrestowa
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 400 ml gorącej wody
- 25 g czekolady mlecznej
- 25 g czekolady białej
Przygotowanie
- 400 ml mleka przelewam do garnka i zagotowuję. W pozostałym rozpuszczam budyń śmietankowy. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczony budyń i intensywnie mieszam do zgęstnienia. Zdejmuję z palnika, dodaję galaretkę cytrynową i dokładnie mieszam do połączenia. Budyń przykrywam folią spożywczą i odstawiam do przestygnięcia.
- Formę o wymiarach 20×20 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam warstwę kakaowych herbatników.
- 250 ml śmietanki kremówki ubijam z 1 łyżką cukru pudru. Ciągle miksując, stopniowo dodaję przestygnięty budyń. Gotową masę dzielę na dwie części.
- Jedną z nich wykładam na herbatniki, następnie na masie układam kolejną warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzam pozostałą masę. Na wierzchu układam biszkopty okrągłe.
- Galaretkę gruszkową/agrestową rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia.
- Gruszki kroję w kosteczkę. Dodaję do przestygniętej galaretki. Tężejącą galaretkę z gruszką wykładam na ciasto i całość wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
- Pozostałą śmietankę kremówkę ubijam na puszystą masę z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru wymieszanego z śmietan-fxem.
- Krem wykładam na ciasto. Wierzch posypuję startą na tarce białą i mleczną czekoladą.
- Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.