Gulasz węgierski to aromatyczny i sycący gulasz wieprzowy z dodatkiem marchewki, papryki i podsmażonych pieczarek. Wyśmienicie smakuje podany ze świeżym pieczywem, kaszą, ryżem, lub plackami ziemniaczanymi.
Przepis na gulasz węgierski jest prosty i szybki. Składa się z zaledwie kilku produktów, ale smakuje wybornie. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny, to gulasz węgierski podany z plackami ziemniaczanymi i surówką sprawdzi się idealnie.
GULASZ WĘGIERSKI – PRZEPIS
Składniki
- szynka wieprzowa – 0,5 kg
- pieczarki – 300 g
- papryka czerwona – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- marchewka – 1 szt.
- papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
- ziele angielskie – 2 ziarna
- liść laurowy – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- woda – 1 szkl.
- sos sojowy – 1 łyżka
- mąka pszenna – 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką.
2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju.
3. Podczas smażenia cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Następnie wyłożyć na patelnię mięso i całość smażyć, aż mięso przestanie być surowe.
5. Kolejno wyłożyć pokrojone w plasterki pieczarki.
6. Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość, na patelnię przełożyć pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy.
7. W kolejnym kroku dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz wlać szklankę wody.
8. Całość dusić razem na małym ogniu przez 1 godzinę.
9. Po upływie czasu w 100 ml wody rozpuścić łyżkę mąki i dolać do gotującego się gulaszu. Gotować jeszcze przez chwile do momentu zgęstnienia sosu, cały czas mieszając.
10. Gotowy gulasz węgierski podawać z ulubionymi dodatkami.