Szare kluski to świetna opcja na niedrogi i smaczny obiad dla całej rodziny. Podane z okrasą z podsmażonej cebulki i boczku smakują wyśmienicie i są bardzo sycące. Świetnie smakują też w towarzystwie kapusty zasmażanej.
Przepis na szare kluski jest bardzo prosty i szybki. Do przygotowania tego dania potrzeba tylko kilku prostych składników, które na pewno każdy znajdzie w swojej kuchni. Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad, to szare kluski będą idealnym wyborem.
SZARE KLUSKI – PRZEPIS
Składniki
- ziemniaki – 1 kg
- jajko – 1 szt.
- mąka pszenna – 150 g
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- boczek pokrojony w kostkę – 200 g
- cebula – 1 duża lub 2 małe
- masło – 1 łyżka
Przygotowanie
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia.
2. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Ze startych ziemniaków odciskamy sok i przekładamy go do osobnej miseczki.
4. Odciśnięty sok odstawiamy na około 10-15 minut. Po tym czasie na dnie miski pojawi się skrobia z ziemniaków. Przekładamy ją do startych ziemniaków.
5. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mąkę pszenną, jajko, sól oraz pieprz. Mieszamy.
6. W większym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy delikatnie ogień. Łyżką stołową nakładamy porcję masy i umieszczamy w garnku z wodą. Gotujemy około 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
7. Po tym czasie wyławiamy cedzakiem i umieszczamy na talerzu.
8. Kluski podajemy z boczkiem i cebulką.