Kruche ciasteczka przekładane dżemem to pyszna słodka przekąska, obok której nie da się przejść obojętnie. Ciasteczka są kruchutkie, delikatne i przepyszne. Dżem nadaje im wyrazistości. Przepis na kruche ciasteczka przekładane dżemem jest bardzo prosty, dlatego nawet osoba niedoświadczona w wypiekach z łatwością poradzi sobie z ich przygotowaniem. Ciasteczka idealnie sprawdzą się na mały deser lub dodatek do popołudniowej kawy.
KRUCHE CIASTECZKA PRZEKŁADANE DŻEMEM PRZEPIS
Składniki
- 130 g masła (temp. pokojowa)
- 1 jajko (temp. pokojowa)
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pduru
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem (u mnie malinowy)
Przygotowanie
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ubijamy jeszcze przez chwilę.
2. Wiórki kokosowe mielimy na proszek w młynku do kawy.
3. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypujemy do miski z masłem i jajkiem i całość ponownie miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
4. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 3 części. Dwie wstawiamy ponownie do lodówki, a jedną rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,3 cm. Następnie wycinamy w nim kółeczka i układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
5. Identycznie postępujemy z pozostałym ciastem.
6. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 15 minut do zarumienienia.
7. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka smarujemy dżemem i przykrywamy drugim ciasteczkiem.
8. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka przekładane dżemem to zdecydowanie jedne z moich ulubionych słodkości! Ich kruchy, delikatny smak w połączeniu z wyrazistym dżemem to po prostu doskonałe połączenie. To, że przepis jest prosty, jest ogromnym plusem – nawet początkujący może z łatwością stworzyć te pyszne ciasteczka. To świetna propozycja na mały deser lub dodatek do kawy. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem – na pewno wypróbuję go w najbliższym czasie!