Naleśniki to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych dań do przygotowania. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli, można podawać je na słodko lub słono – w każdej wersji smakują wyśmienicie. Mogą być deserem, przystawką, a nawet daniem głównym!
Do smażenia naleśników najlepiej wybrać typowe patelnie naleśnikowe, dzięki którym mamy pewność, że naleśniki będą smaczne i doskonale wysmażone. Dedykowana patelnia naleśnikowa 26 cm ma nieprzywierającą powierzchnię, która ułatwia nam smażenie oraz czyszczenie. Kolejną ważną jej cechą jest to, że jest płaska. Dzięki temu bardzo łatwo jest placki przewracać na drugą stronę.
Poszukując dla siebie odpowiedniej patelni do naleśników, natrafiłam na sklep z patelniami, który jest dystrybutorem niemieckiej marki Woll w Polsce. Sklep posiada bardzo bogatą ofertę patelni tytanowych oraz garnków i innych akcesoriów kuchennych. Do przygotowania moich naleśników z serem użyłam patelni tytanowej WOLL DIAMOND PRO i muszę Wam powiedzieć, że to zupełnie inny poziom smażenia. Patelnia jest masywna i solidna, a same naleśniki wychodzą mięciutkie i lekko chrupiące – po prostu idealnie. Co więcej, mój pierwszy naleśnik nie wylądował w koszu jak to zwykle bywa 🙂
NALEŚNIKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas smażenia: 15 minut | Liczba porcji: 6
Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 200 ml wody gazowanej
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru zwykłego
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
Dodatkowo:
- truskawki
- polewa czekoladowa
Przygotowanie
1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka i wlewamy mleko oraz wodę gazowaną. Następnie dodajemy olej, cukier i szczyptę soli. Całość miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 30 minut, by odpoczęła.
2. Dobrze nagrzewamy patelnię – nie ustawiamy od razu najwyższej mocy palnika, tylko średnią moc i czekamy aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni patelni.
3. Za pomocą chochelki nalewamy porcję ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron na rumiano.
4. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy cukier zwykły i wanilinowy oraz śmietankę. Całość rozgniatamy widelcem na jednolitą masę.
5. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy w rulon. Dorzucamy umyte truskawki i całość polewamy sosem czekoladowym. Smacznego!