Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Ogórki kanapkowe z curry

Ogórki kanapkowe z curry

Ogórki kanapkowe z curry to pyszny dodatek do pieczywa, sałatek, przekąsek, czy dań obiadowych. Lekko słodko-kwaśne, chrupiące i aromatyczne — te niepozorne plastry ogórka odmienią każde danie. Jeśli jeszcze nie masz ich w swojej spiżarni, koniecznie nadrób zaległości.

Przepis na ogórki kanapkowe jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Możesz je przygotować w jedno popołudnie i cieszyć się ich niezwykłym smakiem przez wiele miesięcy. Jeśli szukacie ogórków w ostrzejszej wersji polecamy sprawdzić nasz przepis na ogórki z chilli i czosnkiem.

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY PRZEPIS

Te słodko-kwaśne ogórki kanapkowe z curry to pyszny chrupiący dodatek nie tylko na kanapki, ale także do sałatek, obiadu, burgerów czy hot-dogów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować.

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Liczba porcji: 4 słoiki po 900 ml każdy

Ogórki kanapkowe z curry przepis

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków gruntowych

Zalewa

  • 1 litr wody
  • 250 ml octu 10%
  • 350 gram cukru
  • 30 gramów soli do przetworów
  • 4 płaskie łyżeczki curry

Dodatkowo do każdego słoika

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE

  1. Zalewa: Do garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier, sól i curry. Wymieszać i zagotować. Od momentu zagotowania gotować 2-3 minuty.

  2. Do każdego słoika włożyć po 1 łyżeczce gorczycy, 1 ząbek czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy i 5 ziarenek pieprzu.

  3. Ogórki dokładnie umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ułożyć w słoikach.

  4. Słoiki z zawartością zalać zalewą tak, by ogórki były przykryte. Następnie każdy słoik mocno zakręcić przykrywką.

  5. Pasteryzacja: Na dno szerokiego garnka umieścić bawełnianą ściereczkę. Słoiki układać jeden obok drugiego, tak by się nie dotykały i zalać wodą do 3/4 wysokości. Włączyć gaz i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.

  6. Następnie słoiki wyjąć z wody, ustawiać do góry dnem na ściereczce, nakryć ręcznikiem lub kocykiem i pozostawić do wystudzenia.
Przepis na ogórki kanapkowe z curry

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 435

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

szesnaście − dziewięć =