
Ogórki kanapkowe z curry to pyszny dodatek do pieczywa, sałatek, przekąsek, czy dań obiadowych. Lekko słodko-kwaśne, chrupiące i aromatyczne — te niepozorne plastry ogórka odmienią każde danie. Jeśli jeszcze nie masz ich w swojej spiżarni, koniecznie nadrób zaległości.
Przepis na ogórki kanapkowe jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Możesz je przygotować w jedno popołudnie i cieszyć się ich niezwykłym smakiem przez wiele miesięcy. Jeśli szukacie ogórków w ostrzejszej wersji polecamy sprawdzić nasz przepis na ogórki z chilli i czosnkiem.
OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY PRZEPIS
Te słodko-kwaśne ogórki kanapkowe z curry to pyszny chrupiący dodatek nie tylko na kanapki, ale także do sałatek, obiadu, burgerów czy hot-dogów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować.
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Liczba porcji: 4 słoiki po 900 ml każdy

SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków gruntowych
Zalewa
- 1 litr wody
- 250 ml octu 10%
- 350 gram cukru
- 30 gramów soli do przetworów
- 4 płaskie łyżeczki curry
Dodatkowo do każdego słoika
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE
- Zalewa: Do garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier, sól i curry. Wymieszać i zagotować. Od momentu zagotowania gotować 2-3 minuty.
- Do każdego słoika włożyć po 1 łyżeczce gorczycy, 1 ząbek czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy i 5 ziarenek pieprzu.
- Ogórki dokładnie umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ułożyć w słoikach.
- Słoiki z zawartością zalać zalewą tak, by ogórki były przykryte. Następnie każdy słoik mocno zakręcić przykrywką.
- Pasteryzacja: Na dno szerokiego garnka umieścić bawełnianą ściereczkę. Słoiki układać jeden obok drugiego, tak by się nie dotykały i zalać wodą do 3/4 wysokości. Włączyć gaz i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
- Następnie słoiki wyjąć z wody, ustawiać do góry dnem na ściereczce, nakryć ręcznikiem lub kocykiem i pozostawić do wystudzenia.
