Patelnia meksykańska to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest niezwykle proste, smaczne i sycące. Meksykańska kompozycja smaków na pewno zachwyci domowników.
Przepis na to danie jest bardzo prosty, ale smakowy efekt jest niesamowity. Składniki z łatwością znajdziecie w każdym sklepie. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawy obiad, patelnia meksykańska będzie idealnym wyborem.
Polecamy również: przepis na zupę meksykańską z kurczakiem.
PATELNIA MEKSYKAŃSKA PRZEPIS
Składniki
- 150 g ryżu
- 400 g mięsa mielonego
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 100 g tartej mozzarelli
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ryż ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Cebulę podsmaż na odrobinie oliwy.
- Mięso mielone przypraw słodką papryką, solą i pieprzem. Przełóż na patelnię z cebulą i podsmaż do zarumienienia.
- Paprykę czerwoną pokrój w kosteczkę, fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy. Warzywa przełóż na patelnię i całość smaż kilka minut. Możesz podlać odrobiną wody.
- Następnie dodaj ugotowany ryż, przecier pomidorowy oraz ketchup. Całość wymieszaj, wierzch posyp tartą mozzarellą.
- Patelnię przykryj pokrywką i smaż jeszcze chwile na małym ogniu do roztopienia się sera.