Placki po zbójnicku, zwane również plackami po węgiersku to jedno z tych dań, któremu nie sposób się oprzeć. Składa się z chrupiących placków ziemniaczanych i aromatycznego gulaszu wieprzowego, co w połączeniu ze sobą tworzy niezwykle smaczną i sycącą potrawę, idealną na rodzinny obiad.
Jak zrobić dobre placki po zbójnicku? Poniżej znajdziecie przepis na placki po zbójnicku, który stosuje od wielu lat w moim rodzinnym domu.
PLACKI PO ZBÓJNICKU – PRZEPIS
Składniki
Gulasz
- szynka wieprzowa bez kości – 0,5 kg
- cebula – 1 sztuka
- pieczarki – 300 g
- marchewka – 1 sztuka
- czerwona papryka – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- ziele angielskie – 2 ziarna
- liść laurowy – 1 sztuka
- papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
- sos sojowy – 1 łyżka
- mąka – 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
- woda – 1 szklanka
- sól
- pieprz
Placki
- ziemniaki – 2 kg
- cebula – 1 sztuka
- jajka – 2 sztuki
- mąka – 2 łyżki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Gulasz:
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na odrobinie tłuszczu. Podczas smażenia dodać przeciśnięty czosnek.
- Szynkę wieprzową umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, doprawić papryką słodką, solą oraz pieprzem. Mięso przełożyć na patelnię z cebulą i całość smażyć do zarumienienia.
- Następnie pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Całość smażyć na małym ogniu.
- Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość, na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę. W kolejnym kroku dodać sos sojowy, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz szklankę wody. Całość wymieszać i dusić razem przez około 1 godzinę.
- Po upływie czasu w 100 ml wody rozpuścić mąkę i przelać na patelnię. Cały czas mieszając, gotować do momentu aż sos zgęstnieje.
Placki:
- Ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pozostawić na kilka minut bez mieszania, po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku.
- Do odciśniętych ziemniaków dodać pokrojoną cebulkę, mąkę i jajka. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
- Rozgrzać patelnię (⌀ 20-22 cm), wlać 3 łyżki oleju. Następnie wyłożyć porcję masy ziemniaczanej, rozprowadzając ją po całej patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone placki przełożyć na talerz, nałożyć gorący farsz i złożyć na pół. Po wierzchu polać gęstą śmietaną.