Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Makowiec z keksówki

Makowiec z keksówki

Pyszny makowiec z keksówki, który można przygotować z kilku prostych składników. Ten makowiec jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego polecam go wszystkim, nawet osobom rozpoczynającym swoją przygodę w kuchni. 

Makowiec z keksówki nie dość, że jest pyszny i łatwy do zrobienia to na dodatek można go przygotować w dosłownie 20 minut. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! Zapraszam na przepis!

MAKOWIEC Z KEKSÓWKI – PRZEPIS

Składniki

  • 180 g suchego maku
  • 150 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

  • Do miski wbić jajka, dodać cukier puder i całość razem zmiksować na jasną i puszystą masę.
  • Do miski przesiać mękę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia oraz mak.
  • Pod koniec miksowania jajek z cukrem pudrem, zmniejszyć obroty miksera i wsypać suche składniki, miksować do połączenia. Na koniec wlać płynne masło i zmiksować.
  • Do masy jajecznej wsypać rodzynki, wymieszać drewnianą łyżką.
  • Gotową masę przełożyć do keksówki 25×10 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Makowiec z keksówki przepis
Szybki makowiec z keksówki
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − siedemnaście =