Porzeczkowiec w 15 minut to pyszne ciasto porzeczkowe, które nie wymaga pieczenia i można je przygotować w 15 minut.
Do wykonania tego ciasta potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie, a są to herbatniki kakaowe, śmietanka kremówka, mascarpone oraz biała czekolada. Słodki smak ciasta przełamuje dodatek dżemu porzeczkowego. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie!
PORZECZKOWIEC W 15 MINUT – PRZEPIS
Składniki
- ok. 36 kakaowych herbatników
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 100 g wiórek kokosowych
Wykonanie
- Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Formę o wymiarach 20×20 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników, które smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy porcję kremu. Kolejno herbatniki, dżem, krem, herbatniki, dżem krem i tak do wyczerpania składników.
- Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.