Zabrakło pieczywa w domu, a Tobie nie chce iść się do sklepu? W dzisiejszym wpisie mam dla Ciebie prosty przepis na chlebki z patelni!
Chlebki z patelni według tego przepisu są chrupiące, delikatne i przepyszne. Doskonale się rozwarstwiają przy rwaniu. Można się nimi zajadać solo, lub z ulubionymi dodatkami. Ekspresowo znikają z talerzy i uważam, że najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, ściągnięte prosto z patelni. Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego!
PROSTE CHLEBKI Z PATELNI – PRZEPIS
Składniki
- 250 g mąki
- 10 g świeżych drożdży
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Pokruszone drożdże wrzucamy do mleka, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia składników i odstawiamy na 10 minut.
2. Do pozostałej mąki dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, jogurt naturalny i wlewamy przygotowany rozczyn.
3. Składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto.
4. Następnie przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę.
5. Po tym czasie ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką i dzielimy je na 8 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek.
6. Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu z obu stron do zarumienienia (po około 3 minuty na stronę).
7. Chlebki najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem czosnkowym.