Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Proste chlebki z patelni

Proste chlebki z patelni

Zabrakło pieczywa w domu, a Tobie nie chce iść się do sklepu? W dzisiejszym wpisie mam dla Ciebie prosty przepis na chlebki z patelni!

Chlebki z patelni według tego przepisu są chrupiące, delikatne i przepyszne. Doskonale się rozwarstwiają przy rwaniu. Można się nimi zajadać solo, lub z ulubionymi dodatkami. Ekspresowo znikają z talerzy i uważam, że najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, ściągnięte prosto z patelni. Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego!

PROSTE CHLEBKI Z PATELNI – PRZEPIS

Składniki

  • 250 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Pokruszone drożdże wrzucamy do mleka, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia składników i odstawiamy na 10 minut.

2. Do pozostałej mąki dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, jogurt naturalny i wlewamy przygotowany rozczyn.

3. Składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto.

4. Następnie przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę.

5. Po tym czasie ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką i dzielimy je na 8 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek.

6. Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu z obu stron do zarumienienia (po około 3 minuty na stronę).

7. Chlebki najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem czosnkowym.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − 3 =