Rożki meksykańskie to świetna przekąska na różne okazje. Możesz podać je na obiad i kolacje lub zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska imprezowa. Wyśmienicie smakują i bardzo efektownie prezentują się na stole. Najlepiej smakują podane na ciepło, ale zimne też są bardzo dobre.
ROŻKI MEKSYKAŃSKIE PRZEPIS
Składniki
- 10 mini tortilli
- 400 g mielonego mięsa
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 150 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- szczypta chili
Przygotowanie
1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Zeszklić na odrobinie tłuszczu.
2. Mięso przyprawić słodką papryką, chili, solą oraz pieprzem. Przełożyć na patelnię z cebulą i smażyć do zarumienienia.
3. Kolejno dodać drobno pokrojoną paprykę, kukurydzę oraz fasolę. Całość chwile smażyć.
4. Na koniec wlać pomidory z puszki, wymieszać i całość dusić jeszcze przez kilka minut.
5. Mini tortille przekroić na pół i zwinąć w rożki. Brzegi połączyć ze sobą za pomocą wykałaczki.
6. Ser żółty zetrzeć na tarce.
7. Do każdego rożka wsypać odrobinę sera, następnie porcję farszu. Wierzch ponownie posypać serem.
8. Wypełnione rożki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Można jeszcze wszystkie posypać serem.
9. Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut.