Ryba po japońsku to panierowane kawałki ryby przekładane warzywami — papryką, ogórkiem konserwowym i cebulką w słodko-kwaśnej zalewie. Pyszne składniki, które doskonale ze sobą współpracują i tworzą niezwykłą potrawę idealną na wyjątkowe okazje. Sam przepis na rybę po japońsku jest bardzo prosty, dlatego tym bardziej polecam wypróbować.
Polecamy również sprawdzić nasz przepis na rybę po grecku.
RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS
Składniki
- około 1 kg filetów rybnych ( miruna, dorsz, mintaj)
- 2 jajka
- 1 słoik korniszonów
- 1 słoik papryki konserwowej
- 2 cebule
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- cytryna
Zalewa
- 300 ml wody
- 60 ml oleju
- 60 ml octu
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
1. Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.
2. Następnie każdy kawałek panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
3. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoto z obu stron. Odstawiamy do przestygnięcia.
4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę oraz ogórki kroimy na paseczki.
5. Składniki na zalewę umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minutki.
6. Następnie do garnka z zalewą dodajemy cebulę, pokrojone ogórki i paprykę. Całość dusimy na małej mocy palnika przez około 5 minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
7. Na dnie naczynia układamy usmażoną rybę, następnie wykładamy połowę przygotowanego farszu z zalewą. Kolejno pozostałą rybę i resztę farszu. Całość przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny, by smaki się przegryzły.