Sałatka jajeczna z tuńczykiem to doskonała propozycja na kolację. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna. Połączenie tuńczyka i jajek ugotowanych na twardo zawsze doskonale smakuje, a dodatek pozostałych składników takich jak makaron, kukurydza, groszek i pyszny sos, tworzy kompletne danie, którym można się porządnie najeść. Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu na pyszną sałatkę z jajkiem i tuńczykiem.
SAŁATKA JAJECZNA Z TUŃCZYKIEM PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 g makaronu w kształcie ryżu
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- ½ puszki zielonego groszku konserwowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu, odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kosteczkę.
3. Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek odsącz z zalewy.
4. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem tworząc sos.
5. Składniki przełóż do miski, dodaj sos i wymieszaj. Całość dopraw solą oraz pieprzem do smaku.