Sałatka „tarkowa” to propozycja na pyszną sałatkę w której jak sama nazwa wskazuje składniki ścieramy na tarce. Dzięki temu wydobywa się w niej wyśmienity smak i aromat.
Sałatka składa się z prostych i łatwo dostępnych produktów, które większość znajdzie w swojej kuchni. Sałatka „tarkowa” ładnie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Idealnie sprawdzi się na kolację. Ogromną zaletą tej sałatki jest czas przygotowania. Robi się ją na prawdę błyskawicznie!
SAŁATKA TARKOWA – PRZEPIS
Składniki
- 250 g szynki konserwowej
- 200 g żółtego sera
- 4 jajka
- 6 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Jajka ugotować na twardo, obrać z łupinek i zetrzeć na tarce.
2. Szynkę, ser oraz ogórki również zetrzeć na tarce.
3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno posiekać.
4. Składniki przełożyć do miski, dodać majonez, jogurt naturalny, sól oraz pieprz.
5. Całość wymieszać.