Camembert to idealny dodatek do sałatek. W połączeniu z żurawiną i kurczakiem tworzy pyszne i sycące danie, któremu nie sposób się oprzeć.
Sałatka z camembertem i żurawiną sprawdzi się na kolację, lub na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych. Ładnie prezentuje się na talerzu, ma ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna. Jeśli szukacie pomysłu na dobrą sałatkę, która zadowoli rodzinę i przyjaciół, to ta sałatka z camembertem i żurawiną sprawdzi się idealnie.
SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I ŻURWINĄ PRZEPIS
Składniki na 2 porcje
- podwójny filet z kurczaka (ok. 400 g)
- mix sałat – 1 opakowanie
- ser camembert – 190 g
- suszona żurawina – 4 łyżki
- przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
- papryka słodka – 1 łyżeczka
- sezam – 2 łyżki
- sól
- pieprz
Dressing:
- ocet balsamiczny – 3 łyżki
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- miód – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy sezam. Kiedy lekko się zrumieni, ściągamy z ognia.
2. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.
3. Kawałki usmażonego kurczaka przekładamy do uprażonego wcześniej sezamu i dokładnie go w nim obtaczamy.
4. Składniki na dressing łączymy ze sobą.
5. Ser camembert kroimy na trójkąty i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Podsmażamy kilka minut z obu stron.
6. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i moczymy przez około 5 min. Następnie odcedzamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
7. Mix sałat wykładamy na talerz. Następnie dodajemy kurczaka, camembert i żurawinę.
8. Całość polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
Witam czy można zastąpić sezam słonecznikiem i cz może być inny sos?
Można 🙂