Bardzo prosta, smaczna i pożywna sałatka z pieczarkami marynowanymi i jajkiem, która sprawdzi się doskonale na wiele okazji. Można ją przygotować na święta, kolację czy imprezę ze znajomymi.
Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi i jajkiem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i można je dostać w każdym sklepie. Jeśli szukacie sałatki, która jest prosta w przygotowaniu i rewelacyjnie smakuje, ta propozycja sałatkowa z pewnością przypadnie wam do gustu.
SAŁATKA Z PIECZARKAMI MARYNOWANYMI I JAJKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 słoiczek pieczarek marynowanych
- 400 g fileta z kurczaka
- 3 ogórki konserwowe
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
1. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą gyros, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu i odstawić do przestygnięcia.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
3. Ogórki konserwowe również pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałeczki.
5. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, szczyptą soli oraz pieprzu.
6. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i wymieszać.
Smacznego!