Sałatka z selerem konserwowym i szynką to danie, które cieszy się ogromnym uznaniem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Nic w tym dziwnego, ponieważ sałatkę możemy przygotować w niecałe 15 minut, a jej oryginalny smak zachwyca nawet najbardziej wymagające podniebienia. W sałatce znajdziemy selera konserwowego, żółty ser, szynkę konserwową, suszoną żurawinę i kukurydzę. Całość łączy prosty sos na bazie jogurtu i majonezu. Jeśli szukasz przepisu na uniwersalną sałatkę, która sprawdzi się w każdej sytuacji, sałatka z selerem konserwowym i szynką będzie doskonałym wyborem zarówno na kolację, do pracy czy na rodzinną imprezę.
SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM I SZYNKĄ PRZEPIS
Składniki
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 150 g żółtego sera
- 200 g szynki konserwowej
- 2/3 sklanki suszonej żurawiny
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Żurawinę zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut, by zmiękła. Następnie odsączam za pomocą ręcznika papierowego.
- Szynkę kroję w kosteczkę, ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Selera konserwowego oraz kukurydzę odsączam z zalewy.
- Jogurt naturalny mieszam z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
- Do miski przekładam wszystkie składniki, dodaję przygotowany sos i mieszam.