Cudowny smak sera pleśniowego warto podkreślić, łącząc go z owocami. Idealnym dodatkiem do sera pleśniowego będzie gruszka, a duet ten można wykorzystać, tworząc smaczną sałatkę. Ser z niebieską pleśnią, gruszka, szynka parmeńska, orzechy i rukola to zestaw idealny. Do tego sos na bazie miodu, soku z cytryny i oliwy.
Ta szybka i smaczna sałatka z serem z niebieską pleśnią będzie idealną przekąską na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się na domową imprezę, na święta, czy spotkanie w gronie znajomych. Możemy ją także zabrać ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Sałatka jest naprawdę pyszna.
SAŁATKA Z SEREM Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ
Składniki
- 2 gruszki
- 2 opakowania sera z niebieską pleśnią
- szklanka orzechów włoskich
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej
- 3 garście rukoli
sos
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
- Rukolę wyłożyć na płaski talerz czy półmisek.
- Szynkę parmeńską pokroić w paseczki, wyłożyć na rukolę.
- Ser pleśniowy pokroić w kostkę, wyłożyć na szynkę.
- Gruszkę obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć na sałatkę.
- Całość posypać posiekanymi orzechami, składniki na sos wymieszać. Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem.