Sałatka z szynką parmeńską i rukolą to pomysł na pyszny i lekki lunch lub kolację. Sałatka nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale i wyśmienicie smakuje. Składniki do jej wykonania są łatwo dostępne i można przygotować ją na ostatnią chwilę, np. gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.
SAŁATKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I RUKOLĄ – PRZEPIS
Składniki (na 2 porcje)
- 1/2 opakowania rukoli
- 2 gruszki
- ser z niebieską pleśnią
- opakowanie szynki parmeńskiej
- szklanka orzechów włoskich
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Rukolę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i wykładamy na talerz.
2. Szynkę parmeńską kroimy w paseczki, układamy na rukoli.
3. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Układamy na szynce.
4. Następnie wykładamy ser pokrojony w kostkę i całość posypujemy orzechami włoskimi.
5. Składniki na sos łączymy ze sobą i polewamy nim sałatkę.