Sernik to jeden z najbardziej tradycyjnych wypieków, który chyba każdy uwielbia. Chociaż nazwa tego ciasta jest bardzo popularna, przepisów na sernik jest naprawdę wiele. Jak to mówią sernik sernikowi nie równy, ponieważ praktycznie każdy smakuje nieco inaczej, mimo iż jest sernikiem.
W dzisiejszym wpisie zaprezentuję Wam przepis na mój sernik idealny. Dlaczego idealny? Ponieważ jest szybki w przygotowaniu, nie opada i nie pęka. Jest bardzo delikatny, lekki, wręcz rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto, zapraszam!
PRZEPIS NA SERNIK IDEALNY
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka (dobrej jakości)
- 6 jajek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 125 ml oleju
- 250 ml mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 cytryny
Wykonanie
- Ser z wiaderka przekładamy do miski, dodajemy budynie, żółtka, cukier wanilinowy. Całość mieszamy na gładką masę za pomocą miksera. Następnie wlewamy olej, sok z cytryny oraz dodajemy mleko w proszku, całość mieszamy do połączenia składników.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy masę serową, na zmianę z zimnym mlekiem. Całość miksujemy do połączenia składników.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę serową.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez godzinę, grzanie góra-dół. Po upływie czasu wyłączamy grzanie piekarnika, uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w piekarniku.