Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Sernik na spodzie z herbatników

Sernik na spodzie z herbatników

Puszysty, szybki i bardzo smaczny sernik na spodzie z herbatników to wypiek idealny na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty, a sernik zawsze się udaje i rewelacyjnie smakuje.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie opada i jest bardzo delikatny. Kruchy spód z herbatników dodaje ciastu chrupkości. Jeśli szukacie prostego przepisu na sernik, który nie wymaga wiele pracy, ten sernik na spodzie z herbatników będzie idealnym wyborem.

SERNIK NA SPODZIE Z HERBATNIKÓW PRZEPIS

Składniki

Spód

  • 100 g herbatników kakaowych
  • 40 g masła

Masa serowa

  • 3 jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 0,5 kg sera z wiaderka
  • 100 g cukru
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)

Polewa

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • tabliczka białej czekolady
  • posypka cukrowa (opcjonalnie)

Przygotowanie

Spód:

1. Herbatniki zmiksuj na proszek. Przesyp do miseczki, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. 

2. Tortownicę o średnicy 20 cm wyściel papierem do pieczenia, przesyp herbatniki i ugnieć łyżką. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Masa serowa:

3. Do miski przełóż mascarpone, ser z wiaderka i cukier. Całość zmiksuj do połączenia. Następnie cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj śmietankę oraz proszek budyniowy. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Masę serową przelej na podpieczony spód.

5. Tortownicę szczelnie owiń folią aluminiową i umieścić w większej blaszce z gorącą wodą.

6. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz w kąpieli wodnej przez 75 minut, funkcja grzania góra-dół.

7. Upieczony sernik studź w lekko uchylonym piekarniku.

Polewa czekoladowa:

8. Śmietankę rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej. Polej sernik i posyp posypką cukrową do dekoracji.

Sernik na spodzie z herbatników przepis
Przepis na sernik na spodzie z herbatników

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.5 / 5. Oddanych głosów: 17

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 + 8 =