Śledzie z marchewką i rodzynkami to idealna propozycja na pyszną sałatkę śledziową. To bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością posmakuje nie jednemu z Was.
Bardzo ważne jest to, by śledzie poleżały minimum całą noc w lodówce, by smaki się przegryzły. Wówczas wszystko sobą przejdzie i będą bardzo smaczne. Przepis na śledzie z rodzynkami i marchewką jest bardzo prosty. W kilku krokach opisałam po kolei jak je przygotować. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z MARCHEWKĄ I RODZYNKAMI
Składniki
- 6 płatów śledziowych w occie
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 100 g ketchupu
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie
- Śledzie kroimy w paseczki o szerokości około 2 cm.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w kosteczkę.
- Cebulę kroimy w piórka, a następnie przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę oraz paprykę. Całość dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Sos sojowy mieszamy z koncentratem pomidorowym, ketchupem oraz wodą. Dodajemy także paprykę słodką oraz ostrą. Całość wylewamy na patelnię i dusimy przez 10-15 minut.
- Gotowy sos ostawiamy do przestygnięcia, dodając do niego kukurydzę, rodzynki oraz miód. Po całkowitym przestygnięciu dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na całą noc, by smaki się przegryzły.