Chrupiąca, smaczna i prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki, selera naciowego i cebuli. Świetny dodatek do dań obiadowych, nadaje się również do dań z grilla. Przepis na surówkę z młodej kapusty jest bardzo łatwy i szybki, a samo przygotowanie zajmie jedynie kilkanaście minut. Polecam wypróbować!
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I JABŁKA
Składniki
- główka młodej kapusty
- 1 jabłko
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Młodą kapustę oczyść z wierzchnich liści, przekrój na ćwiartki i poszatkuj za pomocą noża lub na mandolinie. Następnie do kapusty dodaj szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
2. Selera naciowego pokrój w paseczki, cebulę w kostkę.
3. Marchew oraz jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
4. Szczypiorek drobno posiekaj.
5. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem oraz sokiem z cytryny.
6. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.