Szarlotka to klasyka wśród ciast, która zyskuje nowy wymiar, łącząc ją z bitą śmietaną i budyniem. Dzięki temu szarlotka nie będzie taka tradycyjna i oczywista a nietuzinkowa i zaskakująca.
Przepis na szarlotkę z bitą śmietaną i budyniem jest naprawdę prosty a samo ciasto przepyszne. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a nawet na święta. Zapraszam na przepis!
SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BUDYNIEM
Składniki
CIASTO KRUCHE
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki kwaśniej śmietany
- 1 cukier wanilinowy
MASA BUDYNIOWA
- 500 ml białego wina
- 500 ml soku jabłkowego
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 2 kg jabłek (najlepiej reneta)
Wykonanie
- Składniki na kruche ciasto przełożyć do misy miksera i wymieszać końcówką do kruchego ciasta. Można również ręcznie zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulkę, a następnie rozwałkować na kształt blaszki 24×35 cm. Przełożyć do blaszki, wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem.
- Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Ułożyć na kruchym cieście.
- Sok jabłkowy wymieszać z białym winem. Około 700 ml zagotować a w reszcie rozpuścić budynie. Kiedy sok zacznie się gotować, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając podgrzewać, do uzyskania gęstego budyniu. Gorący budyń przelać do blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut.
- Śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Wyłożyć na przestygnięte ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin.