Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Szarlotka z bitą śmietaną i budyniem

Szarlotka z bitą śmietaną

Szarlotka to klasyka wśród ciast, która zyskuje nowy wymiar, łącząc ją z bitą śmietaną i budyniem. Dzięki temu szarlotka nie będzie taka tradycyjna i oczywista a nietuzinkowa i zaskakująca.

Przepis na szarlotkę z bitą śmietaną i budyniem jest naprawdę prosty a samo ciasto przepyszne. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a nawet na święta. Zapraszam na przepis!

SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BUDYNIEM

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki kwaśniej śmietany
  • 1 cukier wanilinowy


MASA BUDYNIOWA

  • 500 ml białego wina
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru


MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 2 kg jabłek (najlepiej reneta)

Wykonanie

  1. Składniki na kruche ciasto przełożyć do misy miksera i wymieszać końcówką do kruchego ciasta. Można również ręcznie zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulkę, a następnie rozwałkować na kształt blaszki 24×35 cm. Przełożyć do blaszki, wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem.

  2. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Ułożyć na kruchym cieście.

  3. Sok jabłkowy wymieszać z białym winem. Około 700 ml zagotować a w reszcie rozpuścić budynie. Kiedy sok zacznie się gotować, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając podgrzewać, do uzyskania gęstego budyniu. Gorący budyń przelać do blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut.

  4. Śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Wyłożyć na przestygnięte ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Szarlotka z bitą śmietaną przepis
Szarlotka z bitą śmietaną i budyniem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 107

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście + 19 =