Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Szybka szarlotka

Super szybka w przygotowaniu i łatwa szarlotka z dodatkiem pysznych jabłek. Poradzi sobie z nią każdy, nawet osoby zaczynające swoją przygodę w kuchni. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach. Będzie idealnym dodatkiem do filiżanki kawy czy herbaty.

SZYBKA SZARLOTKA – PRZEPIS

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g  masła 
  • 80 g szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Dodatkowo

  • 2 kg jabłek 
  • łyżka cynamonu

Wykonanie

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta tworzy kuleczkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinkę.
  • Jabłka obieramy i  ścieramy na tarce. Dodajemy cynamon, można dodać również cukier (gdy jabłka są kwaśne). Całość dokładnie mieszamy.
  • Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku 1:2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wykładamy na spodzie blaszki. 
  • Na ciasto wykładamy jabłka z cynamonem. 
  • Ostatnią część ciasta rwiemy na kawałki i wykładamy na jabłka.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę w 180°, grzanie góra/dół. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 23

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 − trzy =