Super szybka w przygotowaniu i łatwa szarlotka z dodatkiem pysznych jabłek. Poradzi sobie z nią każdy, nawet osoby zaczynające swoją przygodę w kuchni. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach. Będzie idealnym dodatkiem do filiżanki kawy czy herbaty.
SZYBKA SZARLOTKA – PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 80 g szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Dodatkowo
- 2 kg jabłek
- łyżka cynamonu
Wykonanie
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta tworzy kuleczkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinkę.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cynamon, można dodać również cukier (gdy jabłka są kwaśne). Całość dokładnie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku 1:2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wykładamy na spodzie blaszki.
- Na ciasto wykładamy jabłka z cynamonem.
- Ostatnią część ciasta rwiemy na kawałki i wykładamy na jabłka.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę w 180°, grzanie góra/dół.