Bardzo łatwy i szybki do przygotowania chleb dla leniwych. Chlebek ma miękki miąższ oraz grubą, chrupiącą skórkę. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania.
Chleb samodzielnie pieczony w domu nie tylko znacznie lepiej smakuje, ale również pięknie pachnie i długo pozostaje świeży. Ponadto jest wolny od konserwantów i innych sztucznych spulchniaczy, które nie tylko mają negatywny wpływ na smak, ale również na nasze zdrowie. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybki chleb dla leniwych.
SZYBKI CHLEB DLA LENIWYCH PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej typu 650
- 0,5 l ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych ziół
Przygotowanie
1. Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy sypkie składniki łyżką. Następnie wlewamy olej oraz wodę. Składniki łączymy i wyrabiamy ciasto za pomocą dłoni lub miksera.
2. Gdy ciasto będzie już miało gąbczastą strukturę, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
3. Keksówkę smarujemy delikatnie olejem (dno i boki), obsypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto.
4. Wierzch posypujemy dowolnymi suszonymi ziołami.
5. Naczynie z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 50 minut. Funkcja grzania góra-dół.
6. Po upieczeniu studzimy go na kuchennej kratce.
A czy można świeże drożdże zastosować
Tak 🙂
Dzisiaj zrobiłam oczywiście dałam świeże,bo innych nie używam, polecam wyszedł bardzo smaczny
A ile tych drożdży świeżych?
Chlebek jest super, choć ciekawa jestem jak na drugi dzień, czy nie twardnieje. Ale jak na razie jest mięciutki i smaczny. Ja dodatkowo do środka dosypałam trochę czarnuszki 🙂
Nie twardnieje jest mieciutki, świeży
Jaki wmiiar keksówki?
10×32
Czy 0,5 l wody to nie za dużo?
Nie 🙂
Dzisiaj robiłam, wyszedł super, dziękuję bardzo
Czy można użyć mąki pełnoziarnistej?
Nie próbowałam 🙂
Upieczony trochę przestygnie i zobaczymy jak wygląda w środku
Upieczony i bardzo smaczny, piekłam godzinę, oczywiście zapisuje
Super chleb, pierwszy robilem z tego przepisu – bardzo smaczny.
drugi robiłem z przepisu modyfikowanego:
1 kg mąki orkiszowej
1litr maślanki
reszta jak w przepisie
po przełożeniu ciasta do keksówek dałem mu jeszcze 10 minut podrosnąć, pomalowałem jajkiem i posypałem jeden makiem a drugi siemieniem lnianym
nie testowałem ile dni wytrzyma (dwa na pewno) – jest szybko zjadany
Dziękuję za przepis, pozdrawiam