Wafle czekoladowe to super pomysł na szybki i smaczny deser, szczególnie dla najmłodszych.
Przepis na domowe wafle z czekoladą jest niesamowicie prosty w przygotowaniu a wafelki przepyszne! Idealnie sprawdzą się na każdą okazję, jako słodka przekąska, czy deser do kawy. Zapraszam na przepis!
WAFLE CZEKOLADOWE – PRZEPIS
Składniki
- 200 g masła
- 320 g mleka w proszku
- 125 g cukru
- 1 opakowanie wafli (5 sztuk)
- 4 łyżki kakao
- 150 ml mleka
Polewa:
- 100 g czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
- prażone migdały do dekoracji
Wykonanie
- Mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier oraz kakao. Całość podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na kilkanaście minut do lekkiego przestygnięcia.
- Do letniej (niezimnej) masy partiami dodawać mleko w proszku, miksując na małych obrotach miksera.
- Andruta rozłożyć na papierze, posmarować porcją przygotowanej masy i przykryć drugim. Postępować tak do wyczerpania składników.
- Wafla zawinąć w papier, obciążyć i odłożyć w chłodne miejsce.
- Polewa: Śmietankę kremówkę połączyć z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wyłożyć na wafla i udekorować prażonymi migdałami.