Wilgotny i mocno czekoladowy murzynek z powidłami, który można przygotować bez użycia miksera. Ten murzynek jest niesamowicie łatwy i szybki w przygotowaniu.
To pyszne i niedrogie w przygotowaniu ciasto i idealny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto.
MURZYNEK Z POWIDŁAMI – PRZEPIS
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 400 g kefiru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka rozmiar L
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Wykonanie
- Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao oraz sodę. Suche składniki mieszamy.
- Do osobnego naczynia wbijamy jajka, dodajemy kefir, olej oraz powidła. Mieszamy dokładnie rózgą kuchenną. Ważne, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy drewnianą łyżką.
- Ciasto przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut, grzanie góra-dół.
- Po przestygnięciu dekorujemy cukrem pudrem.