Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto Cassis

Ciasto Cassis

Ciasto cassic to pyszny wypiek, któremu ciężko się oprzeć! Kakaowy biszkopt w połączeniu z dżemem porzeczkowym z dodatkiem likieru cassis, puszystym kremem i delikatną bezą smakuje naprawdę wyśmienicie. 

Ciasto jest przepyszne i warto je przygotować na rodzinną uroczystości czy na święta. Ciasto pięknie prezentuje się na stole i wzbudza zachwyt wizualny i smakowy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

CIASTO CASSIC – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek rozmiar L
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 30 g kakao
  • 150 g cukru
  • szczypta soli


Beza

  • 200 g drobnego cukru
  • 4 białka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


Masa śmietankowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 3 łyżki likieru porzeczkowego Creme de Cassis

Wykonanie

  • Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao i startą na tarce czekoladą. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy 20×30, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 40 minut, grzanie góra-dół.

  • Beza: Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Ubijać do uzyskania puszystej i szklistej masy. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kakao, dodać do ubitych białej i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na dużą blachę, wyścieloną papierem do pieczenia, na kształt prostokąta o wymiarach 20×30 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (grzanie góra-dół) na 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec z termoobiegiem przez 30 minut. Pozostawić w piekarniku do całkowitego przestygnięcia.

  • Krem: Schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.

  • Na przestygnięty biszkopt wyłożyć dżem porzeczkowy wymieszany z likierem cassis. Na wierzch wyłożyć przygotowaną masę i przykryć bezą.
Ciasto Cassis przepis
Ciasto Cassis przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 5 =