Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto orzechowe z musem jabłkowym

Ciasto orzechowe z musem jabłkowym

Pyszne ciasto orzechowe z musem jabłkowym to rewelacyjny wypiek, który chciałabym Wam zaprezentować w dzisiejszym wpisie.

W naszym kraju jesień to sezon na jabłka, więc ciasto z jabłkami to obowiązek. W okresie tym pojawiają się także orzechy, więc ciasto orzechowe z jabłkami to idealny wybór.

Ciasto orzechowe z musem jabłkowym to idealny pomysł na smaczny deser na różnego rodzaju domowe uroczystości. Będzie świetnym pomysłem na coś słodkiego, kiedy odwiedzi nas rodzina, czy znajomi. Idealnie sprawdzi się również na święta, czy inne okazje w ciągu roku.

CIASTO ORZECHOWE Z MUSEM JABŁKOWYM – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT ORZECHOWY

  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MUS JABŁKOWY

  • 5 dużych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 2 garści orzechów włoskich do posypania

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielamy od żółtek. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej. Do misy miksera przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę na wysokich obrotach. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce.
  • Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejsza obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników.
  • Następnie wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wykładamy na formę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.

MUS JABŁKOWY

  • Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na suchą patelnię i podsmażamy na średniej mocy palnika, przez kilka minut. Następnie dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
  • Kiedy jabłka będą już podsmażone, zdejmujemy z palnika i wsypujemy do nich galaretkę cytrynową (proszek). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by jabłka zaczęły tężeć. Kolejno mus wykładamy na jeden blat biszkopta orzechowego. Biszkopt z musem wstawiamy do lodówki i przygotowujemy masę śmietankową.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera. Dodajemy schłodzony serek mascarpone oraz 3 łyżki cukru pudru. Całość ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy śmietan-fix. Mieszamy do połączenia składników.
  • Połowę przygotowanej masy wykładamy na mus jabłkowy. Następnie przykrywamy drugim biszkoptem, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę.
  • Wierzch ciasta dekorujemy posiekanymi orzechami. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
Ciasto orzechowe z musem jabłkowym
Ciasto orzechowe z musem jabłkowym
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *