Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Mini zapiekanki z ciasta francuskiego

Mini zapiekanki z ciasta francuskiego

Mini zapiekanki z ciasta francuskiego to pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na domowe imprezy lub po prostu na rodzinną kolację.

Przepis na mini zapiekanki na cieście francuskim jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Tak naprawdę jest to świetna opcja na wykorzystanie „resztek” z lodówki. Polecam wypróbować, bo zapiekanki są naprawdę przepyszne!

MINI ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 150 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ketchup

Przygotowanie

1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Następnie wrzucić pieczarki i smażyć bez przykrycia do momentu, aż całkowicie odparuje z nich woda. Całość doprawić solą i pieprzem.

2 Mięso mielone przyprawić według własnych upodobań i usmażyć na rumiano. Pod koniec smażenia dodać 4 łyżki ketchupu i wymieszać.

3. Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty i umieścić je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

4. Na każdy kawałek ciasta umieścić odrobinę mięsa mielonego, pieczarek oraz kukurydzę. Na koniec posypać startym na tarce serem żółtym.

5. Tak przygotowane zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 15 minut, do momentu roztopienia sera.

6. Po upieczeniu zapiekanki można polać ketchupem, sosem czosnkowym i posypać posiekanym szczypiorkiem.

zapiekanki z ciasta francuskiego
zapiekanki na cieście francuskim

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

komentarze

  1. Mel says:

    Genialny pomysł, bez krojenia, bez brudzenia, hap i zjedzone, dzięki za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × cztery =