Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Spaghetti z pieczarkami

W tym wpisie nasze ulubione spaghetti z pieczarkami. Pyszne i pożywne danie obiadowe, które jest łatwe w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne.

Bardzo często, kiedy nie mam pomysłu na obiad, przygotowuję właśnie spaghetti z pieczarkami. Zazwyczaj szykuję większą porcję, by mieć obiad na dwa dni. Danie to jest bardzo łatwe do odgrzania i świetnie smakuje nawet na drugi dzień.

Jeśli jesteście miłośnikami spaghetti i macie ochotę na skosztowanie mojej wersji tego dania, serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego!

PRZEPIS NA SPAGHETTI Z PIECZARKAMI

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • garść kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie masła. Między czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusić do zarumienienia.
  • Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię do cebuli i dusić aż woda odparuje.
  • Mięso doprawiamy papryką słodką, solą oraz pieprzem. Przekładamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Dodajemy również passate, koncentrat pomidorowy, kukurydzę, oregano i bazylię. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut.
  • Makaron do spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Podajemy z gotowym sosem, posypujemy opcjonalnie serem żółtym i świeżą pietruszką.
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.