Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Biały lion na biszkopcie

Biały lion na biszkopcie

Ciasto biały lion to fajny pomysł na smaczny i oryginalny deser, który z pewnością zachwyci każdego, kto go skosztuje. Można go zaserwować na Święta, domówkę, urodziny, czy po prostu bez okazji.

Ciasto biały lion na biszkopcie przełożony jest delikatnym kremem śmietankowym oraz ryżem preparowanym połączonym z masą kajmakową, oraz słonymi orzeszkami. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto pięknie prezentuje się na stole i jest łatwe do zrobienia. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA BIAŁY LION NA BISZKOPCIE

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

WKŁADKA Z MASĄ KAJAMKOWĄ

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 60 g ryżu preparowanego
  • 80 g słonych orzeszków ziemnych

DODATKOWO

  • 100 g białej czekolady

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera przekładamy białka i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kiedy białka zaczną robić się puszyste, zaczynamy stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przecinamy na dwa blaty.
  • Masę kajmakową przekładamy do miski, dodajemy ryż preparowany z orzeszkami ziemnymi. Całość mieszamy i wykładamy na jeden płat biszkopta.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę i mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, wcześniej wymieszany z śmietan-fixem. Całość ubijamy na puszystą masę. Połowę przygotowanej masy wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem biszkopta. Resztę masy wykładamy na drugą część biszkopta i dekorujemy startą na tarce białką czekoladą.
  • Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.
Biały lion na biszkopcie
Biały lion na biszkopcie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 5

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia + 9 =