Bułeczki z budyniem i owocami to pyszna słodka przekąska, która posmakuje każdemu. Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe w połączeniu z budyniem i truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Przepis na słodkie bułeczki z budyniem i owocami nie jest skomplikowany i nie wymaga dużo pracy. Trzeba jedynie postępować zgodnie ze wskazówkami i macie pewność, że wyjdą wam idealne. Bułeczki z budyniem i owocami można zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik. Będą również fajnym pomysłem na śniadanie lub kolację.
SŁODKIE BUŁECZKI Z BUDYNIEM I OWOCAMI PRZEPIS
Składniki / 10 sztuk
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 50 g cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 10 truskawek
Przygotowanie
1. Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 20 minut, by drożdże się spieniły.
2. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę oraz cukier. Wlej rozczyn i wbij jajko. Końcówką z hakiem wyrób ciasto przez około 10 minut. Następnie cały czas mieszając, wlej roztopione, przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez kilka minut.
3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 minut.
4. W tym czasie ugotuj budyń wg instrukcji podanej na opakowaniu i pozostaw do przestygnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i chwile wyrabiaj. Następnie odrywaj kawałki ciasta i formuj placuszki o grubości ok. 1 cm.
6. Placuszki przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i ponownie pozostaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
7. Po upływie czasu, w każdym placuszku zrób wgłębienie za pomocą szklanki. Następnie wyłóż porcję budyniu i ułóż kilka pokrojonych truskawek.
8. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
9. Przestudzone bułeczki polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem.