Mięciutkie i puszyste bułki pszenne i chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie, kolacje, a także do pracy czy szkoły. Uwielbiane przez dzieci, jak i osoby dorosłe.
Domowe bułki pszenne z tego przepisu są naprawdę rewelacyjnie w smaku. Można je przygotować w bardzo łatwy sposób i co najważniejsze, są dużo smaczniejsze niż te ze sklepu. Zapraszam wszystkich miłośników domowych wypieków na pyszne bułeczki pszenne, na które przepis znajdziecie poniżej.
BUŁKI PSZENNE – PRZEPIS
Składniki
- 450 mąki pszennej
- 25 g masła
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 15 g drożdży
Wykonanie
- Do miski przekładamy rozkruszone drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki oraz ok. 50 ml ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować (ok. 15 minut).
- Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Do miski przekładamy przesianą mąkę, dodajemy jajko oraz sól. Kolejno przekładamy zaczyn, dodajemy pozostałe mleko oraz płynne masło. Całość wyrabiamy za pomocą robota lub rękami. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kawałków i formujemy z nich kulki. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, delikatnie je spłaszczając. Bułeczki pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie na każdej wykonujemy nacięcie.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut, grzanie góra-dół.