Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Chrupiące ogórki w miodzie

ogórki w zalewie miodowej

Jeśli szukacie wyjątkowego sposobu na zamknięcie smaku lata w słoiku, ogórki w miodzie to doskonała propozycja na zimowe przetwory z ogórków. Ten prosty i pyszny przepis łączy w sobie chrupkość świeżych ogórków z delikatną słodyczą  miodu i lekką nutą octu.  Finalnie uzyskujemy przetwory o ciekawym i delikatnym smaku, które świetnie komponują się z daniami obiadowymi i wędlinami. Idealne zarówno na świąteczny stół, jak i codzienny dodatek do kanapek.

Przekonajcie się sami, jak łatwo przygotować ogórki w zalewie miodowej i zachwyćcie swoich bliskich domowymi przetworami! Zapraszam na przepis!

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki gorczycy białej
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego

Zalewa

  • 1 l wody
  • 220 g cukru
  • 200 ml octu
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej

Wykonanie

  1. Zalewa: do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier oraz sól i zagotować. Wymieszać do połączenia składników i odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać miód i wymieszać. 
  2. Ogórki umyć w zimnej wodzie i pokroić w grube plastry. 
  3. Cebulę obrać i pokroić w. półkrążki. 
  4. Do czterech słoików 700-900 ml włożyć po jednym liściu laurowym, po pół ząbka czosnku, 2 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i pokrojoną cebulę oraz ogórki.
  5. Następnie do słoików wlać przestygniętą zalewę i mocno zakręcić. 

Pasteryzacja ogórków:

Na dno dużego garnka włożyć bawełnianą ściereczkę i ułożyć słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować jeszcze 10 minut. Po czasie słoiki ostrożnie wyjąć, ułożyć do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia. 

przepis na chrupiące ogórki w miodzie
Chrupiące ogórki w miodzie przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 569

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 − dziewięć =