
Jeśli szukacie wyjątkowego sposobu na zamknięcie smaku lata w słoiku, ogórki w miodzie to doskonała propozycja na zimowe przetwory z ogórków. Ten prosty i pyszny przepis łączy w sobie chrupkość świeżych ogórków z delikatną słodyczą miodu i lekką nutą octu. Finalnie uzyskujemy przetwory o ciekawym i delikatnym smaku, które świetnie komponują się z daniami obiadowymi i wędlinami. Idealne zarówno na świąteczny stół, jak i codzienny dodatek do kanapek.
Przekonajcie się sami, jak łatwo przygotować ogórki w zalewie miodowej i zachwyćcie swoich bliskich domowymi przetworami! Zapraszam na przepis!
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 cebula
- 2 łyżeczki gorczycy białej
- 4 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 8 ziaren pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
Zalewa
- 1 l wody
- 220 g cukru
- 200 ml octu
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej
Wykonanie
- Zalewa: do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier oraz sól i zagotować. Wymieszać do połączenia składników i odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać miód i wymieszać.
- Ogórki umyć w zimnej wodzie i pokroić w grube plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w. półkrążki.
- Do czterech słoików 700-900 ml włożyć po jednym liściu laurowym, po pół ząbka czosnku, 2 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i pokrojoną cebulę oraz ogórki.
- Następnie do słoików wlać przestygniętą zalewę i mocno zakręcić.
Pasteryzacja ogórków:
Na dno dużego garnka włożyć bawełnianą ściereczkę i ułożyć słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować jeszcze 10 minut. Po czasie słoiki ostrożnie wyjąć, ułożyć do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia.

