Ciasto cassic to pyszny wypiek, któremu ciężko się oprzeć! Kakaowy biszkopt w połączeniu z dżemem porzeczkowym z dodatkiem likieru cassis, puszystym kremem i delikatną bezą smakuje naprawdę wyśmienicie.
Ciasto jest przepyszne i warto je przygotować na rodzinną uroczystości czy na święta. Ciasto pięknie prezentuje się na stole i wzbudza zachwyt wizualny i smakowy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
CIASTO CASSIC – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek rozmiar L
- 100 g mąki pszennej
- 50 g czekolady deserowej
- 30 g kakao
- 150 g cukru
- szczypta soli
Beza
- 200 g drobnego cukru
- 4 białka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa śmietankowa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 3 łyżki likieru porzeczkowego Creme de Cassis
Wykonanie
- Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao i startą na tarce czekoladą. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy 20×30, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 40 minut, grzanie góra-dół.
- Beza: Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Ubijać do uzyskania puszystej i szklistej masy. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kakao, dodać do ubitych białej i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na dużą blachę, wyścieloną papierem do pieczenia, na kształt prostokąta o wymiarach 20×30 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (grzanie góra-dół) na 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec z termoobiegiem przez 30 minut. Pozostawić w piekarniku do całkowitego przestygnięcia.
- Krem: Schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Na przestygnięty biszkopt wyłożyć dżem porzeczkowy wymieszany z likierem cassis. Na wierzch wyłożyć przygotowaną masę i przykryć bezą.