Ciasto dakłas inspirowane słynnym tortem francuskim dacquoise. Wygląda bardzo elegancko i co najważniejsze świetnie smakuje.
Ciasto dakłas to idealny wybór na każdą okazję, bez wyjątku! Każdy zachwyca się jego cudownym smakiem, dlatego i Was zachęcam do wypróbowania przepisu.
Przyznam szczerze, że ciasto dakłas to jeden z najbardziej uzależniających wypieków. Smakuje niczym wypiek z najlepszej cukierni. Połączenie kakaowego biszkopta ze słodkim kremem z kawałkami daktyli i orzechów oraz delikatną i chrupiącą bezą, prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
CIASTO DAKŁAS – PRZEPIS
Składniki
BISZKOTP KAKAOWY
- 3 jajka rozmiar L
- 80 g drobnego
- 60 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
BEZA
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM
- 500 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g masy krówkowej
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g posiekanych daktyli
Przygotowanie
- Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Kiedy masa zrobi się puszysta i szklista, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, stopniowo. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Całość przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra dół.
- Beza: Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania sztywnej i szklistej piany. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy. Masę bezową przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, góra-dół, pieczemy przez 30 minut. Następnie zmniejszamy moc piekarnika do 100 stopni i pieczemy kolejne 35 minut. Bezę suszymy w zamkniętym piekarniku.
- Krem: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone na puszysty i gęsty krem. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy kajmak, miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajemy posiekane daktyle i orzechy, mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto Dakłas – wykonanie
- Na przestygnięty biszkopt kakaowy przekładamy masę dakłas. Na wierzch delikatnie wykładamy przygotowaną bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.