Ciasto filo z serem na słodko to bardzo ciekawa przekąska, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
Idealnie zastąpi kupowane ciasteczka czy drożdżówki. Przygotowane rożków z ciasta filo z nadzieniem serowym jest bardzo proste i szybkie. Rożki wychodzą niesamowicie chrupiące i pyszne!
Takie przekąski z ciasta filo na słodko idealnie sprawdzą się również na deser do kawy czy słodką przegryzkę dla dzieciaków do szkoły. Chociaż ciasto filo jest nieco mniej popularne i znane niż ciasto francuskie, warto go wykorzystać i przygotować te pyszne przekąski z nadzieniem serowym. Zapraszam na przepis!
CIASTO FILO Z SEREM NA SŁODKO – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta filo
- 500 g twarogu
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- jajko do posmarowania
- cukier gruboziarnisty
- cukier puder
- odrobina roztopionego masła
Wykonanie
- Ser twarogowy przełożyć do miski, dodać żółtka, cukier zwykły i cukier wanilinowy. Wymieszać.
- Każdy arkusz ciasta filo pokroić na 5 części, wzdłuż krótszego boku. Następnie każdy z nich posmarować roztopionym masłem.
- Na brzegu każdego paska nałożyć porcję sera. Rożki składać zginając brzeg ciasta wzdłuż przekątnej kwadratu, finalnie otrzymując trójkąt.
- Gotowe ciasteczka przełożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem gruboziarnistym.
- Piec w 180 stopniach, przez 15 minut, do zarumienienia.
- Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.