Ciasto jak sama nazwa wskazuje „niebo w gębie” to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mimo że składa się z kilku warstw jest naprawdę proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbaty podawanej podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Ciasto „niebo w gębie” jest delikatne w smaku, ładnie wygląda i zawsze szybko znika ze stołu. Jeśli szukacie pomysłu na uniwersalne ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji i nie jest skomplikowane w przygotowaniu, polecam wypróbować ten przepis!
CIASTO „NIEBO W GĘBIE” PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna – 140 g
- jajka – 4 szt.
- cukier – 140 g
Warstwa z migdałami
- masa krówkowa – 1 puszka
- płatki migdałowe – 150 g
Warstwa śmietankowa
- śmietanka kremówka 30% – 500 ml
- serek mascarpone – 250 g
- cukier puder – 3 łyżki
- żelatyna – 2 łyżeczki
- gorąca woda – 60 ml
Warstwa czekoladowa
- śmietanka kremówka 30% – 330 ml
- krem czekoladowy – 4 łyżki (np. Nutella)
- śmietan-fix – 1 opakowanie
Poncz
- torebka herbaty – 1 szt.
- woda – 200 ml
- sok z cytryny – 2 łyżki
- cukier – 2 łyżeczki
Dodatkowo
- okrągłe biszkopty – 1 opakowanie
- gorzka czekolada – ok. 50 g
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółta, jedno po drugim. Następnie wsypać przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Gotową masę przełożyć na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
Poncz:
- Zaparzyć torebkę herbaty, dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać. Tak przygotowanym ponczem nasączyć przestygnięty biszkopt (zostawić trochę ponczu na póżniej do nasączenia okrągłych biszkoptów).
Warstwa migdałowa:
- Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać do nich masę krówkową i wymieszać do połączenia. Masę wyłożyć na biszkopt.
Masa śmietankowa:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać serek mascarpone i miksować aż masa stanie się gładka. Pod koniec miksowania wlać przestygniętą żelatynę.
- Masę wyłożyć na warstwę migdałową, a na niej ułożyć nasączone w ponczu okrągłe biszkopty.
Masa czekoladowa:
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu. Następnie dodać krem czekoladowy i całość zmiksować do połączenia składników.
- Gotową masę wyłożyć na okrągłe biszkopty.
- Wierzch ciasta posypać startą na tarce gorzką czekoladą.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.