Ciasto orzechowiec to wypiek, który idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne wyjątkowe okazje w ciągu roku. Ciasto składa się z kruchego spodu przełożonego kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, masy budyniowej oraz warstwy orzechowej. Orzechowiec prezentuje się obłędnie na stole i jest niezwykle smaczny. Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowe ciasto, które oczaruje rodzinę i gości, ciasto orzechowiec z pewnością spełni wasze oczekiwania.
CIASTO ORZECHOWIEC PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 2 jajka (rozmiar L)
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 kostki masła (100 g)
- 60 g cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody
Warstwa orzechowa
- 200 g orzechów włoskich
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
Masa
- 1 kostka masła (200 g)
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
Dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
Przygotowanie
Ciasto:
- Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie na środku. Do zagłębienia wrzucić pokrojone w kostkę masło, jajka, sodę, cukier oraz miód. Całość zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na dwie części. Jedną część rozwałkować na cienki placek i umieścić w formie o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Drugi kawałek ciasta również rozwałkować i umieścić w formie o tych samych wymiarach.
Warstwa orzechowa:
- W rondelku rozpuścić masło, cukier oraz miód. Całość podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie wrzucić posiekane orzechy włoskie i wymieszać.
- Mieszankę orzechową wyłożyć na ciasto rozłożone w blaszce i dokładnie je rozprowadzić po całej powierzchni ciasta. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 15 minut.
Masa:
- Do garnka wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- W pozostałej szklance mleka rozpuścić budynie śmietankowe.
- Do gotującego mleka przelać mieszankę budyniową i całość intensywnie mieszać do uzyskania gęstego kremu.
- Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, by dotykała wierzchniej powierzchni budyniu i odstawić do przestygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć na puch. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń.
Składanie ciasta
- Na upieczony kruchy blat wyłożyć dżem porzeczkowy. Na dżem wyłożyć przygotowaną masę budyniową. Masę przykryć blatem orzechowym.
- Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc. Blaty w tym czasie zmiękną, a masa budyniowa będzie całkowicie sztywna.