Ciasto śnieżne kule to ciekawy wypiek, który nie tylko pięknie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Idealnie sprawdzi się na święta i z pewnością oczaruje gości i rodzinę. Przepis na ciasto śnieżne kule jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego gwarantuję, że postępując zgodnie z instrukcjami, macie pewność, że ciasto się uda i będzie przepyszne.
CIASTO ŚNIEŻNE KULE PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 50 g białej czekolady
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo
- 400 g draży śmietankowych
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
2. Do masy jajecznej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
3. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 20×30 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut.
4. Upieczony biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
5. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z mascarpone.
6. Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy, czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Składniki dodać do kremu i całość delikatnie wymieszać tylko do połączenia.
7. Blat biszkopta posmarować sokiem z cytryny i wyłożyć połowę przygotowanego kremu. Całość przykryć drugim blatem, ponownie posmarować sokiem z cytryny i wyłożyć pozostałą część masy. Wierzch ciasta posypać drażami.
8. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.